Çevresel Etki Değerlendirme Raporları / Proje Tanıtım Dosyaları

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaların tamamıdır.

Planlanan projeler için ÇED Yönetmeliğine göre EK-I listesinde yer alan projeler için "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz” kararı verme yetkisi Bakanlığa, Ek-2 listesinde yer alan projeler için "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı verme yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne aittir.

ÇED raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yeterlik Belgesi almış kuruluşlar tarafından hazırlanması gerekmektedir.

PROJE TANITIM DOSYALARI

Seçme Eleme Kriterlerine tabi projelere ÇED uygulanmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla hazırlanan dosyadır.
Süreç; Hazırlanan dosya Valiliğe sunulması ile başlar. Valilik (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)  5 iş günü içinde dosyayı uygunluk yönünden inceler.

Valilik gerekli görmesi durumunda proje ile ilgili kurum ve kuruluşlara görüş sorar. Daha sonra dosya üzerinde 15 işgünü inceleme ve değerlendirme yaparak, 5 iş günü içerisinde "ÇED Gerekli Değildir" veya "ÇED Gereklidir" kararı verir.